Vitamín D
Přirozeně se vitamín D3 nachází téměř výlučně v živočišných potravinách, jako jsou ryby, mléčné výrobky, vejce a maso. Rostliny, například lišejníky, rovněž obsahují vitamín D, stejně jako různé houby, které však obsahují méně účinný vitamín D2.
Vitamín D zaujímá mezi vitamíny výjimečné postavení. Na jedné straně jde o jeden z mála vitaminů, které do těla téměř nedostáváme s jídlem, ale tvoříme si ho v kůži díky slunečnímu záření. Na straně druhé vitamin D není klasický vitamin, nýbrž prekurzor hormonu.
Na rozdíl od mnoha jiných vitamínů v organismu se přeměňuje na důležitý hormon, který ovlivňuje fungování buněk a řadu tělesných procesů. Téměř všechny tělesné buňky mají speciální receptory pro hormon vitaminu D a jsou závislé na jeho dostatečném přísunu.
Vitamín D a vitamín K2 jsou kofaktory v regulaci metabolismu vápníku. Společně řídí buňky zodpovědné za tvorbu a odbourávání kostí a také důležité transportní molekuly, které zajišťují správné využití vápníku. Sunday Natural vitamin D3 a K2 MK-7 kombinuje tyto živiny v poměru, který zajišťuje jejich optimální spolupráci.
Vitamín D je stále intenzivně zkoumán. Téměř každý rok se objevují nové mechanismy účinku tohoto fascinujícího vitamínu. EU (EFSA) zatím schválila tato tvrzení o vitamínu D:
Vitamín D přispívá k
- normální absorpci a využití vápníku a fosforu,
- udržení normální hladiny vápníku v krvi,
- udržení zdravých kostí,
- udržení normální svalové funkce,
- udržení zdravých zubů,
- normální funkci imunitního systému.
- Vitamín D má význam při buněčném dělení.
Vitamín K přispívá k
- normální srážlivosti krve
- udržování normálního stavu kostí
Vitamin K2 existuje v různých formách s rozdílnou účinností. Vitamín K2 MK-7 je dnes považován za jednoznačně nejúčinnější formu K2. Mezi různými aktivními složkami vitamínu K2 MK-7 existují výrazné rozdíly, protože molekula vitamínu se vyskytuje v různých chemických strukturách – jedná se o tzv. cis- a trans-izomery vitamínu K2. Předpokládá se, že lidské tělo dokáže využít pouze trans formu.