Vitamín D
Přirozeně se vitamín D3 nachází téměř výlučně v živočišných potravinách, jako jsou ryby, mléčné výrobky, vejce a maso. I rostliny, například lišejníky, obsahují vitamín D, stejně jako různé houby, v nichž je však přítomen méně aktivní vitamín D2.
Vitamín D má mezi vitamíny výjimečné postavení. Na jedné straně jde o jeden z mála vitaminů, které do těla téměř nedostáváme s jídlem, ale tvoříme si ho v kůži díky slunečnímu záření. Na straně druhé vitamin D není klasický vitamin, nýbrž prekurzor hormonu.
Na rozdíl od mnoha jiných vitamínů v organismu se přeměňuje na důležitý hormon, který ovlivňuje fungování buněk a řadu tělesných procesů. Téměř všechny tělesné buňky mají speciální receptory pro hormon vitaminu D a jsou závislé na jeho dostatečném přísunu.
Vitamín D se stále intenzivně zkoumá. Téměř každý rok se objevují nové mechanismy účinku tohoto fascinujícího vitamínu. EU (EFSA) zatím schválila tato tvrzení o vitamínu D:
Vitamín D přispívá k
- normální absorpci a využití vápníku a fosforu,
- udržení normální hladiny vápníku v krvi,
- udržení zdravých kostí,
- udržení normální svalové funkce,
- udržení zdravých zubů,
- normální funkci imunitního systému,
- Vitamín D má význam při buněčném dělení.
Vitamín K2 a vitamín D
Vitamín K2 je klíčovým partnerem vitamínu D při regulaci metabolismu vápníku. Společně řídí buňky zodpovědné za tvorbu a odbourávání kostí a také důležité transportní molekuly, které zajišťují správné využití vápníku.