Vitamín C je v lidském těle antioxidant a kofaktor, podílí se na mnoha redoxních reakcích a ovlivňuje řadu procesů, například antioxidační ochranu buněk, imunitní systém a energetický metabolismus Dále se podílí na tvorbě strukturálního proteinu kolagenu (kůže, chrupavky, kosti, cévy) a na syntéze hormonů
Vyšší koncentrace vitamínu C se přirozeně nacházejí mimo jiné v čerstvém ovoci, zelenině a bobulích, například Camu-Camu, rakytníku, acerole, šípcích, černém rybízu, kapustě, petrželi, kiwi a citrusových plodech
Vitamín C je stále intenzivně zkoumán Téměř každý rok se objevují nové mechanismy účinku tohoto fascinujícího vitamínu. EU zatím schválila tato tvrzení o vitamínu C:
Zdravotní tvrzení Vitamín C (podle EFSA):
Vitamín C přispívá k
- snížení únavy a vyčerpání,
- k normální psychické funkci,
- k regeneraci redukované formy vitamínu E,
- k normálnímu energetickému metabolismu,
- k normální funkci imunitního systému (tělesná obrana)
- k normální funkci nervové soustavy,
- k ochraně buněk před oxidačním stresem,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci cév,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci kostí,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci chrupavky,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci zubů,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci dásní,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci pokožky,
- ke zvýšení vstřebávání železa,
- k udržení normální funkce imunitního systému během a po intenzivní fyzické zátěži
Synergický efekt díky bioflavonoidům
Bioflavonoidy jsou nejčastější a nejvýznamnější sekundární rostlinné látky Nalézají se v zelenině, ovoci a bylinkách a jsou zodpovědné například za intenzivní barvu borůvek nebo tmavé listové zeleniny Bioflavonoidy disponují silnými antioxidačními účinky a k přirozené podpoře tohoto synergického efektu obsahují naše komplexy vitamínu C široké spektrum cenných bioflavonoidů z citrusů, bobulovin a superpotravin, které jsou navíc přirozeně bohaté na vitamín C v přirozeném kontextu životně důležitých látek
Acerola
Naše acerola pochází z Brazílie, kde je ihned po sklizni šetrně lyofilizována a zpracována na přírodní ovocný prášek bez použití nosičů extraktů jako je maltodextrin Třešeň acerola je známá svým mimořádně vysokým obsahem přírodního vitamínu C, který v čerstvých plodech dosahuje přibližně 1700 mg/100 g
Plod Camu Camu
Malý žlutočervený plod Camu Camu (Myrciaria dubia) roste divoce v peruánském regionu Amazonie Tato ovocně kyselá a mírně hořká bobule je považována za jednu z nejbohatších rostlin na vitamín C na světě, obsahující přibližně 40krát více vitamínu C než pomeranč Sušená dužina plodu může dosahovat až 13-14 % obsahu vitamínu C
Šípek
V Chile rostou nejbohatší odrůdy šípků (Rosa canina L.), které používáme pro náš kvalitní šípkový prášek Ve drsných klimatických podmínkách jižního Chile (v nadmořské výšce 800 m) rostou divoké keře pomalu, což umožňuje rozvinutí jedinečné kvality našich plodů Už Hildegarda z Bingenu připisovala této rostlině zvláštní vlastnosti
Rutin a kvercetin
Rutin je žlutě zbarvená sekundární rostlinná látka ze skupiny bioflavonoidů Do této skupiny rostlinných látek patří i kvercetin Rutin je glykosidická sloučenina kvercetinu doplněná disacharidem rutinózou Stejně jako všechny flavonoidy mají rutin a kvercetin antioxidační účinky, a proto je rostliny za určitých podmínek vytvářejí ve zvýšeném množství Rostliny potřebují rutin a kvercetin jako barvicí a ochranné látky, například k ochraně před UV zářením nebo určitými vlivy prostředí Nejbohatší na rutin a kvercetin jsou květy japonského stromu Sophora japonica, ze kterých získáváme náš rutin a kvercetin
OPC komplex
OPC (zkratka pro: oligomerní proanthokyanidiny), také nazývané vitamin P, jsou skupinou flavonolů tvořenou polymery katechinů a epikatechinů Tyto látky jsou vysoce koncentrovány v hroznových semínkách a borové kůře, které obsahují komplexní spektrum OPC a dalších rostlinných látek Jednotlivé proanthokyanidiny se liší tvarem i účinky Extrakt z hroznových jader obsahuje významné množství důležitého proanthokyanidinu B3-3'-O-gallátu, zatímco extrakt z borové kůry obsahuje taxifolin Oba extrakty dohromady pokrývají celé spektrum skupiny látek OPC