Železo, životně nezbytný esenciální stopový prvek, je klíčové pro přenos kyslíku v krvi, buněčné dýchání a udržení imunitního systému i normální kognitivní výkonnosti Železo se vyskytuje ve větším množství v luštěninách, mase a obilninových výrobcích, přičemž v těch posledních je častěji ve formě s nižší biologickou dostupností
Vysoká biologická dostupnost díky kombinaci s kofaktorem vitamínem C
V listech kari je železo přirozeně vázáno v organické formě a má výbornou biologickou dostupnost, i když železo z živočišných potravin má obvykle vyšší biologickou dostupnost Důvodem je fytová kyselina obsažená v minerály bohatých rostlinách, která brání vstřebávání minerálů. Při šetrné vodní extrakci listů kari je tato látka rozložena a odstraněna Navíc je příjem železa optimalizován přírodním vitamínem C z aceroly, čímž vzniká stoprocentně rostlinné železo s velmi vysokou biologickou dostupností
Zdravotní tvrzení týkající se železa (EFSA):
Železo přispívá
- k normální kognitivní funkci,
- k normálnímu energetickému metabolismu,
- k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu,
- k normálnímu přenosu kyslíku v těle,
- k normální funkci imunitního systému,
- snížení únavy a vyčerpání,
- Železo má funkci při dělení buněk