Malý červenohnědý plod Camu Camu s botanickým názvem Myrciaria dubia roste na vysokých stromovitých keřích a patří do čeledi myrtovitých Je původem z Jižní Ameriky a roste hlavně v břehových, vlhkých a bažinatých oblastech amazonského deštného pralesa Teplé a vlhké klima mu poskytuje ideální podmínky pro růst Ovocně-kyselé plody Camu Camu jsou považovány za jedny z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu C na světě
Díky obsahu cenných vitálních a rostlinných látek je bobule Camu Camu skutečnou superpotravinou Domorodé obyvatelstvo Peru konzumuje především čerstvě vymačkanou šťávu z těchto ovocně-kyselých plodů V domorodé kultuře byla Camu Camu tradičně známá především jako afrodiziakum
Zdravotní tvrzení Vitamín C (podle EFSA):
- Vitamín C přispívá:
ke snížení únavy a vyčerpání, - k normální psychické funkci,
- k regeneraci redukované formy vitamínu E,
- k normálnímu energetickému metabolismu,
- k normální funkci imunitního systému (tělesná obrana)
- k normální funkci nervové soustavy,
- k ochraně buněk před oxidačním stresem,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci cév,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci kostí,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci chrupavky,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci zubů,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci dásní,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci pokožky,
- ke zvýšení vstřebávání železa,
- k udržení normální funkce imunitního systému během a po intenzivní fyzické zátěži