Vitamín C je v lidském těle antioxidant a kofaktor, podílí se na mnoha redoxních reakcích a ovlivňuje řadu procesů, například antioxidační ochranu buněk, imunitní systém a energetický metabolismus Dále se podílí na tvorbě strukturálního proteinu kolagenu (kůže, chrupavky, kosti, cévy) a na syntéze hormonů
Vyšší koncentrace vitamínu C se přirozeně vyskytují v čerstvém ovoci, zelenině a bobulovinách, například v rakytníku řešetlákovém, acerole, šípcích, černém rybízu, camu camu, kadeřávku, petrželi, kiwi a citrusových plodech
Vitamín C je stále intenzivně zkoumán Téměř každý rok se objevují nové mechanismy účinku tohoto fascinujícího vitamínu. EU zatím schválila tato tvrzení o vitamínu C:
Vitamín C přispívá k
- snížení únavy a vyčerpání,
- k normální psychické činnosti,
- k regeneraci redukované formy vitamínu E,
- k normálnímu energetickému metabolismu,
- k normální funkci imunitního systému (tělesná obrana)
- k normální funkci nervového systému,
- k ochraně buněk před oxidačním stresem,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci cév,
- k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci chrupavky,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci zubů,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci dásní,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci pokožky,
- ke zvýšení vstřebávání železa,
- k udržení normální funkce imunitního systému během a po intenzivní fyzické zátěži