MACA
Slavná rostlina Maca (Lepidium meyenii) patří do čeledi brukvovitých Náleží do rodu řeřichy (Lepidium), a proto je příbuzná řeřiši vodní, řeřiši zahradní, řepce a hořčici Maca pochází z peruánských And a pěstuje se ve vysokých nadmořských výškách už asi 2000 let Maca je také známá jako peruánský ženšen a v Andách je považována za plnohodnotnou potravinu a posilující prostředek používaný armádou Používají se zejména hlízy rostliny Maca Mají mírně sladkou chuť a pomalu se pečou nebo se vaří po usušení Mezi tradiční jídla tohoto regionu patří také sladká a velmi aromatická kaše z Macy známá jako mazamorra
ČERNÁ MACA
Existuje několik odrůd Macy, které se liší barvou i dalšími vlastnostmi Hlavní odrůdy Macy jsou žlutá, černá, fialová až červená Prášky různých barev Macy mají však oproti vnějšímu vzhledu kořenových hlíz jen minimální barevné rozdíly Každá odrůda obsahuje jiné spektrum ingrediencí Zde byla použita výhradně černá Maca
VÝTAŽEK
Maca existuje v různých formách přípravků Při extrakci se ze směsi látek pomocí rozpouštědel (vody a jedlého ethanolu z cukrové třtiny) izoluje jedna či více složek, čímž vzniká koncentrát, který obsahuje cenné rostlinné látky ve zhuštěné podobě Toto také zlepšuje kompatibilitu, protože extrakční proces odstraňuje těžko stravitelné škroby Rostlinné látky uvolněné během extrakčního procesu jsou navíc lépe vstřebatelné