Selen
Esenciální stopový prvek selen je součástí více než 25 enzymů, selenoenzymů, a podílí se na mnoha důležitých procesech v těle. Selen přispívá k normální funkci imunitního systému, ochraně buněk před oxidačními škodami, správné činnosti štítné žlázy a k udržení zdravých vlasů a nehtů.
Selen z hořčičných semínek
Hořčičná semínka jsou přirozeně bohatá na různé organické sloučeniny selenu, včetně organického selenomethioninu.
Seleničitan sodný
Selen ze seleničitanu sodného je přímo dostupný pro tvorbu selenoenzymů.
Selenové kvasnice
Přírodní potraviny obsahují selen výhradně jako organický, většinou vázaný na aminokyseliny. Selenové kvasnice obsahují přes 20 různých organických sloučenin selenu. Většina z nich (přes 60 %) je L-selenomethionin, nejvýznamnější potravní forma selenu pro člověka. Zbytek tvoří různé formy selenu, včetně organicky vázaného selenocysteinu.
Často bývá mylně zaměňována samotná kvasnice: selenové kvasnice jsou zcela neaktivní a nemohou se dál množit. Jde o vysoce kvalitní potravinu, kterou nelze zaměnit s pekařskými kvasnicemi ani střevními plísněmi, jako Candida.
Zdravotní tvrzení na selen dle EFSA:
- přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem
- přispívá k normální funkci imunitního systému (tělesné obrany)
- přispívá k normální funkci štítné žlázy
- přispívá k normální tvorbě spermií
- přispívá k udržení normálního stavu vlasů
- přispívá k udržení normálního stavu nehtů