Originální Pycnogenol® – jedinečný komplex účinných látek
Díky více než 40 letům výzkumu, přes 160 publikovaným klinickým studiím a 420 vědeckým článkům je Pycnogenol® nejen nejvíce studovaným přípravkem s obsahem OPC, ale také jedním z nejlépe podložených doplňků stravy vůbec. Kromě oligomerních prokyanidinů (OPC) obsahuje vysoce kvalitý extrakt z borové kůry také antioxidant taxifolin, katechiny a množství organických kyselin, které společně tvoří unikátní komplex účinných látek a umožňují použít mnohem nižší dávky. Pycnogenol® navíc na svých webových stránkách nabízí vlastní kalkulačku dávkování založenou na výsledcích studií a praxi.
Pycnogenol® a prof. Dr. Jacques Masquelier
Název ""Pycnogenol"" vděčí francouzskému farmakologovi prof. Dr. Jacquesi Masquelierovi (1922–2009), který v roce 1948 objevil ve slupce arašídů speciální skupinu polyfenolů, jež původně nazval „pyknogenoly“, ačkoli v odborné oblasti se ustálil termín „oligomerní prokyanidiny“ (OPC). Název „Pycnogenol®“ je nyní registrovanou ochrannou známkou.
OPC
OPC (zkratka pro oligomerní proanthokyanidiny), známé také jako vitamin P, jsou skupinou flavonolů složených z polymerů katechinů a epikatechinů Proanthokyanidiny se vyskytují v mnoha druzích ovoce a rostlin, například v semenech a slupkách hroznů, v bobulích, citrusových plodech i v ochranné vrstvě kůry stromů
Různé proanthokyanidiny se podle počtu jednotek dělí například na monomery (jedna jednotka) a dimery (dvě jednotky) Přesná definice OPC je nejednoznačná – podle výkladu označuje OPC di- až tetramery, di- až pentamery, di- až hexamery či všechny proanthokyanidiny kromě monomerů
Dlouho se za bioaktivní považovaly pouze dimery (dva jednotky) a trimery (tři jednotky) Tento názor je však čím dál více zpochybňován a předpokládá se komplexní interakce všech složek, včetně polymerních proanthokyanidinů jako jsou hexamery a heptamery, v extraktu z hroznových jader OPC jsou obsaženy ve výrazných množstvích zejména v borové kůře a hroznových semínkách a jednotlivé proanthokyanidiny se liší tvarem i vlastnostmi
Vitamín C
Každá kapsle navíc obsahuje 500 mg vitamínu C, který se přirozeně vyskytuje také v borové kůře, hroznech a dalších potravinách v kombinaci s oligomerními proanthokyanidiny OPC mají nízkou biologickou dostupnost, a proto je kombinace s vitamínem C velmi užitečná
Vitamín C přispívá k:
- snížení únavy a vyčerpání,
- k normální psychické funkci,
- k regeneraci redukované formy vitamínu E,
- k normálnímu energetickému metabolismu,
- k normální funkci imunitního systému (tělesná obrana)
- k normální funkci nervové soustavy,
- k ochraně buněk před oxidačním stresem,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci cév,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci kostí,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci chrupavky,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci zubů,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci dásní,
- k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci pokožky,
- zvýšení vstřebávání železa
- k udržení normální funkce imunitního systému během a po intenzivní fyzické zátěži