Řasy patří mezi nejstarší formy života na světě. Pojem řasa označuje různé eukaryotické organismy, které rostou pod vodou a přirozeně provádějí fotosyntézu. Rostou ve sladkovodních i mořských vodách a jsou rozšířené téměř po celém světě. V mnoha kulturách jsou pevnou součástí kuchyně a vysoce ceněné pro svou chuť i výjimečné vlastnosti. Mezi známé představitele těchto výjimečných organismů patří například Nori, Spirulina, Ecklonia a především Chlorella.
Řasa Chlorella
Sladkovodní mikrořasa Chlorella je jednou z nejstarších forem života na Zemi. Tato eukaryotická jednočlenná kulovitá mikrořasa o velikosti 5–10 µm vyniká mimořádně vysokým obsahem chlorofylu a silnými buněčnými stěnami s hemicelulózou, která jí dodává stabilitu. Výjimečná je i její velmi rychlá reprodukce, která probíhá během 16–20 hodin jednoho buněčného dělení. Zodpovědný je tzv. "Chlorella Growth Factor" (CGF) obsažený v jádru buňky, který je v této podobě unikátní. Jedná se o speciální komplex nukleových kyselin, živin, aminokyselin, peptidů a polysacharidů, který mikrořase dodává vysokou odolnost a rychlou reprodukci. Specifické nutriční složení, obsah rostlinných bílkovin a cenných sekundárních rostlinných látek činí z chlorelly zajímavou superpotravinu.
Sunday Chlorella z Japonska s nano buněčnou stěnou
Sunday Chlorella z Japonska se oproti jiným druhům chlorelly vyznačuje velmi jemnou nano buněčnou stěnou tvořenou speciálními polysacharidy. Tato stěna se tráví přibližně z 82 %, takže ingredience jsou dobře zachované a optimálně biologicky dostupné. Rostlinné pigmenty jako chlorofyl slouží nejen k fotosyntéze, ale představují také silné rostlinné látky. Sunday Chlorella z Japonska díky ideálním růstovým podmínkám obsahuje mimořádně vysoké hladiny chlorofylu (3 100 µg/100 g). Dále je bohatá na riboflavin, kyselinu listovou, vitamín K1 a je skvělým zdrojem železa. Přirozený obsah jódu u sladkovodních řas, jako jsou spirulina a chlorella, je výrazně nižší než u mořských řas.