Kolagen je nejrozšířenější protein v lidském těle, tvoří více než 30 % všech bílkovin a vyskytuje se v různých typech podle druhu tkáně Jako strukturální protein zajišťuje elasticitu a pevnost v chrupavkách, šlachách, vazech, pojivové tkáni, kosterním svalstvu, krevních cévách, kůži, kostech a zubech Při syntéze kolagenu se aminokyseliny spojují do polypeptidového řetězce za účasti řady esenciálních vitamínů, minerálů a stopových prvků Silnější kolagenová vlákna vznikají jejich skládáním a vzájemným propojením
Kolagen typu I: tvoří 90 % kolagenu v lidském těle, zejména v kůži, kostech, šlachách a chrupavkách
Kolagen typu V: v buněčných spojích epidermis a dermis
Kolagen typu X: v chondrocytech chrupavky
Elastin
Stejně jako kolagen je elastin strukturální protein Na rozdíl od kolagenu, který zajišťuje hlavně pevnost, je elastin, jak název naznačuje, elastický a pružný
Kyselina hyaluronová
Kyselina hyaluronová, také nazývaná hyaluronan, je dlouhý polysacharid s vysokou schopností vázat vodu a vysokou strukturální viskozitou, zejména při střední a vysoké molekulové hmotnosti Často se vyskytuje například v kůži, pojivové tkáni, synoviální tekutině, slzné tekutině a očním sklivci