OPC (zkratka pro oligomerní proanthokyanidiny), známé také jako vitamin P, jsou skupinou flavonolů složených z polymerů katechinů a epikatechinů Proanthokyanidiny se vyskytují v mnoha druzích ovoce a rostlin, například v semenech a slupkách hroznů, v bobulích, citrusových plodech i v ochranné vrstvě kůry stromů
Různé proanthokyanidiny se podle počtu jednotek dělí například na monomery (jedna jednotka) a dimery (dvě jednotky) Přesná definice OPC je nejednoznačná – podle výkladu označuje OPC di- až tetramery, di- až pentamery, di- až hexamery či všechny proanthokyanidiny kromě monomerů
Dlouho se za bioaktivní považovaly pouze dimery (dva jednotky) a trimery (tři jednotky) Tento názor je však čím dál více zpochybňován a předpokládá se komplexní interakce všech složek, včetně polymerních proanthokyanidinů jako jsou hexamery a heptamery, v extraktu z hroznových jader Sloučeniny OPC jsou přítomné v významném množství zejména v borové kůře a hroznových semenech, přičemž jednotlivé proanthokyanidiny obsažené v nich se liší tvarem i účinkem. Zvlášť je potřeba vyzdvihnout vysoký obsah významného proanthokyanidinu B3-3'-O-gallátu v extraktu z hroznových jader.