Malát hořečnatý
Malát hořečnatý je organická sloučenina hořčíku a kyseliny jablečné (kyselina 2-hydroxyjantarová). Komplexní vazba hořčíku jej chrání. Kyselina jablečná je přírodní ovocná kyselina, která se vyskytuje v ovoci a zelenině.
Stejně jako u jiných hořečnatých sloučenin tělo využívá nejen samotný hořčík, ale i účinky vazebného partnera: citrátu, uhličitanu, glycinátu nebo v případě malátu – malátu. Malát je meziprodukt v cyklu kyseliny citronové, centrálním metabolickém a energetickém procesu, a společně s hořčíkem, vápníkem a fosforem se podílí na tvorbě energetického zásobníku ATP (adenosintrifosfát). Synergická kombinace hořčíku a kyseliny jablečné přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, snižuje únavu a vyčerpání a podporuje normální funkci nervové soustavy.
Malát hořečnatý je zejména dobře rozpustný ve vodě, což zajišťuje vysokou biologickou dostupnost.
Zdravotní tvrzení o hořčíku (dle EFSA):
Hořčík přispívá
- ke snížení únavy a vyčerpání,
- k elektrolytické rovnováze,
- k normálnímu energetickému metabolismu,
- k normální funkci nervové soustavy,
- k normální funkci svalů,
- k normální syntéze bílkovin,
- k normální psychické funkci,
- k udržení normálního stavu kostí,
- k udržení normálního stavu zubů,
- Hořčík hraje roli při dělení buněk.