Protein z bobů obecného (Vicia faba, také známý jako bob obecný) se získává mletím bobů Jemný krémový protein z bobů se izoluje extrakcí Pro výrobu hrachového proteinu (Pisum sativum L.) se hrách nejprve rozemele s vodou na jemnou pastu Hrachový protein lze následně mechanicky izolovat postupným centrifugováním a sedimentací Protein ze slunečnicových semen (Helianthus annus) se získává ze zbytkového koláče po lisování za studena slunečnicového oleje Tento koláč se rozemele, znovu lisuje a opět mele, čímž vzniká jemný prášek s charakteristickou chutí Konopný protein (Cannabis sativa) se získává ze zbytků po lisování za studena konopného oleje Přirozeně bílkovinami bohatý zbytek se melie na jemnou konopnou mouku Rýžový protein z hnědé rýže se vyrábí enzymatickou extrakcí Rýžová zrna se nejprve namáčí a melou na proteinovou mouku, ze které enzymy vyextrahují bílkoviny Po filtraci následuje šetrné sušení rozprašováním na prášek rýžového proteinu Protein z klíčků rohovníku (Ceratonia siliqua) se získává válcováním semen Vzniklý prášek bohatý na bílkoviny se poté opatrně suší
Enzymatický komplex bromelain a papain
Proteolytické enzymy, nazývané také proteázy, mají schopnost štěpit bílkoviny v potravě na menší částice Hydrolyzují peptidové vazby v proteinech mezi jednotlivými aminokyselinami Proteázy se přirozeně vyskytují ve trávicím traktu a také v některém ovoci, například v ananasu (bromelain) a papáje (papain)
Zdravotní tvrzení o bílkovinách podle EFSA:
Bílkoviny přispívají
- k nárůstu svalové hmoty
- k udržení svalové hmoty
- k udržení normálního stavu kostí