Mangan je velmi všestranný stopový prvek v lidském metabolismu Je součástí řady enzymů potřebných mj. k detoxikaci metabolických produktů a správnému energetickému metabolismu Jako součást enzymu superoxiddismutázy má mangan zásadní roli v ochraně buněk; bílkoviny, lipidy a DNA tak chrání před oxidačním poškozením Kromě toho mangan podporuje zdravou strukturu kostí a normální tvorbu pojivové tkáně Glukonát manganatý je organická forma manganu s velmi dobrou biologickou dostupností.
Mangan je esenciální stopový prvek, který je třeba denně přijímat ve správné dávce. Nachází se v mnoha rostlinných potravinách, v menší míře také v živočišných produktech. Vysoce zpracované produkty, jako jsou například bílé moučné výrobky, obsahují velmi málo manganu, proto jednostranná strava může vést k nedostatku tohoto důležitého stopového prvku. Vstřebávání manganu ovlivňuje mnoho faktorů: současný příjem minerálů jako železo, vápník a hořčík omezuje absorpci manganu. Fosfáty z vysoce zpracovaných potravin, fytáty z obilnin a luštěnin a taniny z čaje také snižují vstřebávání manganu. Navíc zvýšená konzumace alkoholu a užívání některých léků mohou omezit střevní absorpci manganu.
Zdravotní tvrzení k manganu (dle EFSA):
Mangan:
- přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
- přispívá k normální tvorbě pojivové tkáně.
- přispívá k udržení normálního stavu kostí.
- pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem.