Zejména důležitým ukazatelem kvality vysoce kvalitních omega-3 olejů je jejich stupeň čerstvosti Díky své struktuře jsou omega-3 mastné kyseliny přirozeně extrémně reaktivní a náchylné k oxidačním procesům (autooxidaci), které způsobují jejich rychlé žluknutí Při oxidaci omega-3 mastných kyselin vznikají primárně peroxidy mastných kyselin, které následně reagují nebo se rozkládají na sekundární oxidační produkty, jako jsou aldehydy (malondialdehyd, 4-hydroxyhexenal) Měření oxidačních vedlejších produktů je proto zásadní pro zajištění kvality omega-3 produktů
K měření oxidace omega-3 olejů slouží tři hlavní hodnoty: peroxidové číslo (POZ), p-anisidinové číslo a hodnota TOTOX, která se počítá z anisidinového a peroxidového čísla (TOTOX = p-anisidinové číslo + 2 x peroxidové číslo)
TOTOX (TOTal OXidation) je mezinárodně uznaný indikátor, hodnotící celkovou oxidaci mastných kyselin a poskytuje jasný přehled o čerstvosti olejů Platí pravidlo: čím vyšší TOTOX hodnota, tím více je olej žluklý Anisidinové číslo (AnZ) ukazuje tvorbu aldehydů při oxidaci tuků Tento údaj hodně vypovídá o způsobu zpracování a skladování oleje Peroxidové číslo (POZ) měří aktuální stupeň oxidace
Naše omega-3 produkty jsou pravidelně kontrolovány na hodnoty anisidinu a peroxidů nejen u surovin od výrobce, jak je běžné na trhu, ale i u finálního produktu po naplnění do kapslí nebo lahví Při výrobě dbáme s maximální péčí na to, aby byl kontakt s kyslíkem co nejvíce omezen a tím se zabránilo oxidačním procesům Zvláštní pozornost věnujeme čerstvosti našich surovin a správnému skladování finálního produktu Vyhýbáme se dlouhodobému skladování
Podle oficiálních organizací (IFOS, IKOS, GOED, GMBI) nesmí být překročeny tyto mezní hodnoty:
- Peroxidové číslo (POZ) (angl. peroxide value - PV): max. 5 mEq/kg
- Anisidinové číslo (AnZ) anizidinová hodnota (Anisidine value - AV): max. 20
- Celková hodnota TOTOX (Totox): max. 26
Hodnota TOTOX vyšší než 26 znamená, že Omega-3 olej je zkažený a neměl by být dále užíván Hodnota TOTOX pod 20 je znakem čerstvého a kvalitního oleje Ideálně skladujte Omega-3 produkt chráněný před světlem v dolní části lednice Nízká teplota výrazně zpomaluje oxidační procesy řasového oleje To platí jak před, tak i po otevření obalu
Pokud se chuť nebo vůně řasového oleje i přesto během skladování zhorší, znamená to předčasnou oxidaci oleje Příčinou může být například kontakt dávkovací pipety s ústy či jazykem nebo nesprávné skladování
Naše produkty mají hodnoty výrazně pod doporučenými limity Nejnovější laboratorní výsledky najdete v záložce „Laboratorní testy""