Zejména důležitým ukazatelem kvality vysoce kvalitních omega-3 olejů je jejich stupeň čerstvosti Díky své struktuře jsou omega-3 mastné kyseliny přirozeně extrémně reaktivní a náchylné k oxidačním procesům (autooxidaci), které způsobují jejich rychlé žluknutí Při oxidaci omega-3 mastných kyselin vznikají primárně peroxidy mastných kyselin, které následně reagují nebo se rozkládají na sekundární oxidační produkty, jako jsou aldehydy (malondialdehyd, 4-hydroxyhexenal) Měření oxidačních vedlejších produktů je proto zásadní pro zajištění kvality omega-3 produktů
K měření oxidace omega-3 olejů slouží tři hlavní hodnoty: peroxidové číslo (POZ), p-anisidinové číslo a hodnota TOTOX, která se počítá z anisidinového a peroxidového čísla (TOTOX = p-anisidinové číslo + 2 x peroxidové číslo)
TOTOX (TOTal OXidation) je mezinárodně uznaný indikátor, hodnotící celkovou oxidaci mastných kyselin a poskytuje jasný přehled o čerstvosti olejů Platí pravidlo: čím vyšší TOTOX hodnota, tím více je olej žluklý Anisidinové číslo (AnZ) ukazuje tvorbu aldehydů při oxidaci tuků Tento údaj hodně vypovídá o způsobu zpracování a skladování oleje Peroxidové číslo (POZ) měří aktuální stupeň oxidace
Naše omega-3 produkty jsou pravidelně kontrolovány na hodnoty anisidinu a peroxidů nejen u surovin od výrobce, jak je běžné na trhu, ale i u finálního produktu po naplnění do kapslí nebo lahví Při výrobě dbáme s maximální péčí na to, aby byl kontakt s kyslíkem co nejvíce omezen a tím se zabránilo oxidačním procesům Zvláštní pozornost věnujeme čerstvosti našich surovin a správnému skladování finálního produktu Vyhýbáme se dlouhodobému skladování
Oficiální normy (IFOS, IKOS, GOED, GMBI) stanovují tyto maximální limity:
- Peroxidové číslo (POZ) (peroxide value - PV): max. 5 mEq/kg
- Anisidinové číslo (AnZ) (Anisidine value - AV): max. 20
- Totox hodnota (TOTOX): max. 26
Hodnota TOTOX vyšší než 26 znamená, že Omega-3 olej je zkažený a neměl by být dále užíván Hodnota TOTOX pod 20 je znakem čerstvého a kvalitního oleje Ideálně skladujte Omega-3 produkt chráněný před světlem v dolní části lednice Nízká teplota výrazně zpomaluje oxidační procesy řasového oleje Tato pravidla platí jak před, tak zejména po otevření balení.
Pokud se během této doby zhorší chuť nebo vůně řasového oleje, znamená to předčasnou oxidaci oleje. Příčinou může být kontakt dávkovací pipety s ústy nebo jazykem či nevhodné skladování.
Naše produkty mají hodnoty výrazně nižší než doporučené limity. Nejnovější laboratorní výsledky najdete v záložce „Laboratorní testy""